הרצאה מקצועית נמסרה ביום עיון לטוענים רבניים ע"י הרב יהודה סילבר שליט"א מומחה לבעיות נפש - עזר מציון | נכתב ונערך ע"י טו"ר משה ליבוביץ
הליך גירושין – הקדמה
שני דרכים לסיום הליך גירושין, האחד הליך גירושין יכול להסתיים בצורה יפה, ובדרך כלל כשישאלו בני זוג שהתגרשו בצורה זו לסיבת הגירושין, יאמרו שהסיבה היא חוסר התאמה או אי התאמה והסברים ברוח זו.
יש דרך נוספת, בה הגירושין מתנהלים כמלחמה, כשמסתיים הליך כזה הוא מסתיים בצורה מאוד מתישה, בסוף התהליך כששואלים את אחד מבני הזוג מה סיבת הגירושין האחד יאמר כי השני חולה נפש, נוטל כדורים או שיאמר בעיות צניעות ,ממש לא משנה אם יש דברים בגו או לא אך הדברים נאמרים.
שכשמכתירים אדם בתואר חולה נפש או בעיות נפשיות, הפגיעה אינה באדם עצמו אלא בפלטפורמה רחבה הרבה יותר. אנשים מתקשרים אלי לשאול בעת שמציעים שידוכים לאנשים התגרשו, "אומרים שלבת דודה של המשודכת יש בעיה נפשית האם זה תורשתי?", איני מדבר על אלו שלא מרימים טלפון כלל. הכלל, כאשר מכתירים אדם בתואר של הפרעות נפש זה מאוד פוגע ולא רק בו אישית אלא גם במשפחתו הרחבה. אנשים מורידים שידוך מלכתחילה כששומעים דבר כזה ואף שלא בדקו כלל מה נכון, אסור להקל ראש בסוגיה זו כלל.
הסמכות הבלעדית לקביעת מחלה או הפרעה
אציג מספר סוגים של בעיות והפרעות נפש, בעיות פופולריות יותר. כמובן שבתוך הדברים יש סעיפים ותתי סעיפים שיכולים לשנות את הדיאגנוזה לגמרי ולשנות לחלוטין את ההגדרה של החולה. הדברים נאמרים בכדי לתת מודעות כלילית, הסמכות לאבחן אדם כחולה או בעל הפרעה נתונה בידי מומחה בלבד.
לכל אדם אופי ואישיות, האופי - תכונות שהאדם נולד איתם ומת איתם, האישיות - תכונות שאדם מפתח כתוצאה מתנאים סביבתיים חברה וכד'. עצם היות האדם שונה מן האחר יכול להצטייר אצל האחר כאדם בעל בעיה, מציאות זו נוצרת אצל כולם, לכל אדם יש הרגלים משלו. אם כן מתי האדם אכן מרגיש או מורגש ע"י סביבתו כבעל בעיה.
הזמן בו אנשים פונים לקבל טיפול או מופנים לקבל טיפול, כשהם מגלים שהמציאות שלהם מקשה אליהם להתקיים בחיי היום יום או בין האדם לעצמו או בין האדם והחברה. לא מעט מקרים בהם אנשים מתמודדים משך שנים ארוכות עם בעיות נפשיות, החברה אינה יודעת כלל על קיומם של בעיות אלו, הם נראים כאנשים נורמטיביים לחלוטין. בן או בת הזוג לעומת החברה סובלים מכך סבל רב.
היחיד שבסמכותו לקבוע בעיה, מחלת נפש, הפרעות נפשיות או בעיות רגשיות, הוא פסיכיאטר מומחה או עובד סוציאלי קליני. ישנם אנשים המביאים לבית הדין חוות דעת של רבנים לקבוע הפרעות נפשיות, לקבוע הפרעה או מחלה חובה להביא חוות דעת מומחה בלבד, בכדי לקבוע האם האדם הינו בריא או חולה יש צורך באבחונים שאותם יכול לבצע מומחה בלבד.
נתבקשתי פעמים רבות ע"י בית הדין, זוגות, והורים לחוות דעתי בעניין מחלות נפשיות, איני קובע האם קיימת בעיה, לאף אחד אין סמכות לתת את החותמת ולקבוע על אדם כזה או אחר שהינו חולה או לוקה בהפרעה נפשית. אלא למומחים הממונים על כך בלבד.
טיפול תרופתי – לא רק לחולי נפש
ההבדל בין מחלות גופניות למחלות נפשיות, במחלות גופניות יש סימנים ברורים על ידם ניתן לקבוע האם קיימים מחלות, ישנם חיידקים ידועים ותופעות קבועות, על פי בדיקות דם פשוטה או בדיקת רנטגן ניתן לקבוע בדיוק מהי המחלה, מחלות נפש אינם כך אין בדיקה ברורה ואין חיידק מסוים שאפשר לגלות.
איתור מחלות נפשיות הרבה יותר מורכב, מקובל היום לדבר על שילוב של גורמים סביבתיים וסיבות גנטיות.
אדם המספר שלוקח תרופות או שהמליצו לו לקחת תרופות, זה לא אומר שהוא חולה נפש או בעל הפרעה, יתרה מזאת פעמים שממליצים לאדם לקבל טיפול תרופתי נפשי בכדי למנוע מחלות גופניות, פעמים שאני ממליץ לאנשים בתקופות מסוימות כגון משבר בחיי הנישואין לקבל טיפול תרופתי כשאני מגדיר שבעיני זה טיפול מונע למחלות גוף. הרבה אנשים שהיו במצוקה בתקופה מסוימת בחיים, במידה והיו הולכים לטיפול תומך שלא קשור כלל לטיפול במחלות נפש היו חוסכים מעצמם מחלות גוף כגון סוכרת לחץ דם וכד', זו הסיבה שממליצים לאנשים בריאים לקחת כדורים בעתות מצוקה ואפילו שאינם לוקים בשום מחלה נפשית.
אפיזודה הממחישה את האמור, זוג שהגיע לטיפול לפני כ-12 שנה, הזוג היה מוכר כזוג עם הרבה בעיות, באחת הפגישות הגיע הבעל לבדו, כשנכנס לחדר ביקש לסגור את הדלת, מאחר והדלת כבר הייתה סגורה הלך והניח כיסא צמוד לדלת. המדובר בראש כולל חשוב אדם בעל הדרת פנים נשוי ואב לשמונה ילדים, לאחר שהחדר היה נעול היטב הפשיט הלה את בגדיו בגד אחר בגד עד שנראה גופו, אתאר בקצרה, גופו היה נראה מזעזע, סימני האלימות שהיו על גופו היו גרועים מסרט אימה.
האישה גם היא הגיע לטיפול, הבנתי שהמצוקה שלה קשה מאוד, אין בסמכותי לקבוע מחלות נפש אך מריבוי המקרים אני יודע לכוון, במקרה זה לא חשבתי שהאישה חולת נפש, הצעתי לה ללכת לפסיכיאטר מומחה ע"מ שייתן לה טיפול תומך שיעזור לה להתמודד עם המצוקה בה הייתה נתונה. האישה נפגעה מאוד והפסיקה להגיע לטיפול.
לפני כ-3 שנים חזרה אלי האישה שוב כשהיא יושבת על כיסא גלגלים קטועת שתי רגלים כתוצאה מסוכרת שנבעה מהלחצים הנפשיים בהם הייתה נתונה ועוד מכלול של בעיות, היא הגיע לבקש סליחה, היא פתחה את התיק והראתה לי כמויות של כדורים שהיא לוקחת כיום, לו הייתה מקבלת עזרה תרופתית כלשהיא כמה שנים קודם בכדי לשמש לה ככלי להרגיע את הלחצים שהייתה נתונה בהם, הפגיעה הגופנית הייתה הרבה פחות חמורה.
תרופות בתחום בריאות הנפש לא רק לחולי נפש
צמד המילים בריאות הנפש אינו בהכרח מחלות נפש, סוגי תרופות כגון אסיול וווליום, ניתנים לאנשים חולי לב עם בעיות קרדיאליות, אבל נכללים בקבוצה מקבוצות הכדורים שניתנים בתחום בריאות הנפש.
כדורים הניתנים בתחום בריאות הנפש מתחלקים לכמה חלקים, יש את כדורי ההרגעה למיניהם, יש את נוגדי החרדה והדיכאון יש המון סוגים מקבוצה זו, יש את התרופות האנטי פסיכוטיות ויש את המייצבים, לא תמיד ניתנת התרופה על פי ההתוויות הכתובות בדף הנלווה לתרופה.
פעמים שבן או בת הזוג מגלה אצל רעהו, תרופות מסוימות אם זה ריספרדל, זיפרקסה או תרופות אחרות, כשבן הזוג מסתכל בדף הנלווה הוא מגלה לתדהמתו שהכדור נועד לחולי סכיזופרניה, מניה-דפרסיה, מצבים פסיכוטיים ודומיהם. חשוב לדבר עם איש מקצוע ולהבין את הסיבה מדוע בן הזוג לוקח את התרופה. לא בכל מינון התרופות האלו ניתנות למחלות נפש. הם יכולים להינתן במינונים מסוימים לאנשים בעלי הפרעות התנהגות כך הם ניתנים גם לילדים בעלי היפראקטיביות, כמו שהתרופות המייצבות ברובם ניתנות לאנשים שסובלים ממחלת הנפילה – אפילפסיה, התרופה היא אמנם למחלת המניה-דפרסיה ותפקידה לייצב מצבי רוח, אך ישנם הפרעות אישיות מסוימות שגם שם ניתנים תרופות אלו ולחלוטין לא בשל מחלה כפי שמוגדר בעלון.
סכיזופרניה
מחלת הסכיזופרניה, אחת המחלות המוכרות והמפחידות, מחלה זו פוגעת בחלקים הקוגניטיביים של האדם. גיל התחלואה מתפצל לשנים, יש אנשים שנפגעים בגיל ילדות ואז הפגיעה רחבה בהרבה, ברוב המקרים המחלה מתפרצת בין הגילאים 17-30, חולים אלו יכולים לגדול כילדים נורמטיביים לחלוטין, ואף מתחתנים כאנשים נורמטיביים ובאיזשהו שלב מגיעה התפרצות של המחלה.
כאשר המחלה מתפרצת בגיל ילדות המחלה מוגדרת כקשה יותר, הקושי בהתמודדות עם סכיזופרניה היא החוויה בה המחלה משתלטת על האדם הוא אינו מרגיש אותו אדם שהיה קודם.
אנשים הסובלים מסכיזופרניה עלולים להיות מוזרים, ביזריים, בעלי מחשבות לא הגיוניות. המחלה מתאפיינת בשני סוגי סימפטומים, יש סימפטומים חיוביים ויש סימפטומים שליליים.
הסימפטומים החיוביים: כגון מחשבות שווא שהאדם מאמין בהם אפילו שאין להם אחיזה במציאות כלל, כאשר המוכרת ביותר זו מחלת הרדיפה המתאפיינת בכך שחולה בטוח, כולם שונאים אותי, קוראים את המחשבות שלי, כולם מסתכלים עלי, האלוקים מדבר איתי וכד'.
בני משפחה של אדם חולה לפעמים משקיעים מאמצים כבירים להסביר לחולה כי הדברים שעליהם מדבר אינם קיימים כלל, הסברים כגון, זה לא קיים, זה איננו, לעולם לא יכולים להואיל. צריך להבין כשחולה מפרק מכונת כביסה כי יש שם מצלמה נסתרת הוא חווה לחלוטין את החוויה כדבר חי נושם ובועט ולא ירפה עד שיוציא את המצלמה שכלל אינה קיימת.
המחשבות הם מחשבות חזקות האדם חווה דברים שכלל אינם קיימים, המחלה באה לידי ביטוי אף ע"י החושים הנוספים, אדם מריח ריחות מסוימים, אדם מרגיש טעמים מסוימים, יש אנשים שמגיעים לתת משקל מאחר והם אינם יכולים לאכול כי הם יודעים שמרעילים אותם. הם יודעים שמישהו שם להם איזה-שהוא חומר באוכל, הם חווים את זה.
הגעתי פעם לאדם שכבר לא נמצא בין החיים היום, ישבתי במשרד בשעה 3 בלילה הוא התקשר בבהילות שמנסים לפרוץ אליו הביתה, מאחר והתקשר למשטרה והם הגיעו ולא הצליחו לאתר את הפורצים וכעת שומע אותם שוב החליט להתקשר לעזר מציון לבקש אם אפשר להגיע אליו, הגעתי אליו הביתה ווידאתי שאכן אין אף אחד באזור והבנתי במה מדובר, התקשרתי אליו שאני מגיע הוא פתח לי את הדלת במין סדק צר, כשנכנסתי אליו הכניס אותי לתוך חדר פנימי, כל חלונות הבית היו אטומים עם דבק סדאם, הוא מסביר בלחש שלוי רוצים להכניס אותו לחבית ולזרוק אותו לים, היה לו ליד המיטה אלה והוא היה מוכן לכל תרחיש אפשרי, האדם היה חי בתוך מציאות אמתית לחלוטין, בביקור האחרון שביקרנו אותו לפני שקיבל התקף לב ל"ע ונפטר, הוא תיאר לי ריח מוזר שהוא מריח בתוך הבית והוא שאל אותי מה אתה לא מריח. הוא סיפר לי שהילדים מהחיידר ברח' רש"י מקללים אותו שהוא נאצי ומסבירים לו בדיוק מה הוא עשה בתור נאצי והם מגנים אותו בשמות גנאי ועוד כל מיני קללות. רציתי לעשות לזה סוף, ביקשתי ממנו שיקליט לי את הילדים, לאחר כמה ימים הבן אדם מתקשר שההקלטה מוכנה , הוא חזר עם ההקלטה והשמיע לי אותה, בהקלטה לא שמעו שום דבר, ומשהיה נדמה לו כי אני לא שומע, שאל אותי בפליאה מה, אתה לא שומע מה שהם מדברים? אמרתי לא שאני אכן שומע, מפני שבכל מקרה גם לו הייתי אומר לו שאיני שומע וזה לא קיים זה לא היה עוזר, הוא חי בתוך מציאות זו הוא שמע והרגיש את זה באמת.
סיפור נוסף, אברך צעיר שגיסו ישב לידו בספסל הלימודים בישיבה מאוד חשובה שידך אותו לאחותו, הבחורה שהייתה בחורה מצוינת התחתנה עם הבחור שהיה אף הוא נחשב בחור משכמו ומעלה, כמה ימים אחרי החתונה הבחור נכנס הביתה וסגר את הדלת, האישה הצעירה קידמה את בעלה בברכת שלום, היא לא הבינה מה קורה, בעלה היה מכונס בתוך עצמו בצורה מאוד משמעותית, ודרש מרעיתו הצעירה להיכנס לחדר השינה, בחדר השינה הוא נעל את הדלת דרש ממנה להתפשט באופן מוחלט, משמילאה את מבוקשו, החל להכותה באגרסיביות ונשך אותה, תוך כדי שמסביר לה שמאוד אוהב אותה אך רוצה להוציא את השטן שנמצא בפנים. הוא המחיש לה עד כמה המציאות הזאת קיימת הוא אוהב אותה, ובאמת רוצה בטובתה ולצורך כך צריך להוציא את השטן.
בשעה 3 לפנות בוקר משלא הצליח להוציא את השטן, החליט להביא סכין מהמטבח בכדי להוציא את השטן מהגוף שלה, באותו פרק זמן קצרצר שהוא נכנס למטבח, האישה נמלטה מיד לחדר האמבטיה שמה על עצמה מגבת וקפצה מהחלון שהיה בגובה של כקומה וחצי וברחה לאחת מקרובות משפחתה שמתגוררת באזור.
כמובן שהבחור אושפז בפסיכיאטריה, איני בא לתאר כעת את החוויה שעברה על אותה אישה צעירה היא אכן מסכנה אך הבחור מסכן לא פחות הוא איננו אדם רע אלו הם ההשפעות של המחלה. עד שנתן גט היה תהליך ארוך ומייגע, בתחילה אף נדרשנו לשאלה האם כשיר לתת גט על פי ההלכה. מחלות האלו יכולים להגיע לרמה של סכנת חיים ממש, האמור בגברים ונשים כאחד.
הסימפטומים השלילים: לא מאפשרים לבטא רגשות חיוביים ושליליים עד שהחולים אינם מגיבים כלל לרגשות, ירידה בקצב הדיבור, הזנחה אישית, היגיינה ירודה, לבוש מרושל, חוסר מוטיבציה, נסיגה חברתית, ירידה בהתנהגות נורמלית, דיבור וחשיבה לא מאורגנים, ירידה משמעותית בתנועות של הגוף ובטונוס השרירים.
כשאנו מגדירים אדם כחולה בסכיזופרניה לא בהכרח שיש בו את כל הסימנים, ממילא ההפרעה לא שווה בכל חולה, זו הסיבה שחייבים להגיע לאנשי מקצוע כי רק הם יכולים לקבוע לאיזו הגדרה הסימפטומים המופיעים באדם שייכים. המצב הקיצון בסימפטומים השליליים הוא המצב הקטטוני והוא מסכן את החולה עצמו.
סכיזופרניה תוצאה גנטית
כשמדברים על טיפול בסכיזופרניה לא מדובר על החלמה, לא ניתן להחלים ממחלת הסכיזופרניה, התרופות הניתנות הם לצורך איזון, התרופות משפיעות בדרך כלל בצורה יעילה על הסימפטומים החיוביים.
מחלת הסכיזופרניה נמנית על ההפרעות הקשות ביותר אך עוצמתה והשפעתה משתנים מאדם לאדם, ישנם אנשים שמחלתם לא נסוגה לעולם. הייתי עד למקרה כזה לפני כמה שנים, המדובר באברך שהיה מאושפז בתל השומר ולא יכל לתת גט לאשתו, הוא החליט שלאשתו קוראים רותי היא אתיופית והוא פגש אותה בתחנה מרכזית, הסיפור נמשך שנים רבות. זו דוגמא לאדם שלא הצליח להתאזן כלל, כשדיברתי עם רופאיו הם אמרו לי אין לנו יכולת להגיע לשום רמיסיה במחלה של אדם זה. אך יש אנשים שמתאזנים טוב יותר, חלקם על אף מחלתם יש להם אפשרות לתפקד כך או אחרת בקהילה, ע"י טיפול תרופתי מאוזן וליווי מקצועי, ישנם מערכות שיקום שונות שנותנות הרבה מאוד מענה.
האבר האחראי על הרגשות של האדם הוא המח, הפרעת נפש היא פגיעה באיזון הכימי במח. הגורם המרכזי לבעיה הוא מולד, משפט שנשמע מאנשים כמו נהייתי חולה כתוצאה מהתנהגות בן זוגי או בת זוגי, אינו נכון ישנן תופעות נפשיות היכולות לגרום לתופעות נפשיות אחרות אך וודאי לא למחלות נפש, אדם שאין בו מהתחום הגנטי, מהתחום הביולוגי אין לו שום אפשרות לחלות במחלה בתחום הסכיזופרניה והמניה-דפרסיה, טענות אלו לא נכונות גורמות עוול ועושות הרבה נזק.
במחקרים שנעשו על תאומים זהים, נמצא שאם אחד חלה יש סיכוי של 50% שאחיו התאום יחלה אף הוא. מה שאין כן בתאומים שאינם זהים הסיכוי שהתאום יחלה הוא רק 10%, הסיבה בתאומים זהים מדוע האחד יחלה והשני לא מוסבר בשני הסברים א. שאף שהם זהים קיים שוני קל במבנה הגנטי, ב. שעל אף הסיבה הגנטית למחלה השוני הסביבתי אף הוא משפיע, עם זאת אדם שהינו תאום זהה לאדם שחלה בסכיזופרניה על אף שמסתובב בסביבה שונה לחלוטין הינו עדיין בגדר ה50% סיכויי תחלואה. ילד לאימה סכיזופרנית אף שגדל בבית נורמטיבי לחלוטין יש סיכוי של 12% אחוז שיחלה אף הוא, כן הסיכוי באדם שגדל בכזו משפחה. מכך וודאי ניתן להסיק שהתחום הגנטי הינו בעל משמעות מרכזית בסיכויים לחלות.
אדם ניכר בכוסו כיסו וכעסו, כן הוא בתחום מחלות הנפש, כשהמחלה מתפרצת התכנים לא יהיו שווים מאדם לאדם, אדם שמתעסק ברוחניות התכנים יהיו רוחניים כגון דיבורים על משיח, הקב"ה וכד'. וכן במגזרים שהתכנים שם הם אחרים כמובן יראה החולה את התכנים שעימם הוא מתעסק.
לסיום הנושא אספר סיפור קטן, אישה צלצלה אלי לפני כשנתיים, זה היה יום רביעי, האישה שואלת שאלה תמימה רציתי לשאול מה זה זיפרקסה? שאלתי אותה מדוע היא צריכה לדעת, ענתה לי האישה, שהיא נשואה כ-3 שנים ואתמול בלילה הייתה לבעלה התפרצות, וכשקם בבוקר ביקש ממנה סליחה ואמר שהוא מצטער אבל כנראה שהוא לא כל כך מאוזן וכנראה שהתרופות לא מספיק משפיעות, אמרה לו האישה שאף פעם לא ידעה שלוקח כדורים וגם כעת לא מאמינה לו שלוקח כדורים. אמר לה הבעל שתבדוק בתפילין ובדקה ואכן מצאה כדורי זיפרקסה 20 מ"ג (בכדי להסביר מה זאת אומרת לקחת כדורי זיפרקסה 20 מ"ג, אסביר שמי שאינו זקוק לכדור וייקח כדור כזה ישכב במיטה שלושה ארבעה ימים לפחות, ופה מדובר בבחור שנוטל כדור בעל עוצמה כזו ועדיין אינו מאוזן). אמרתי לאישה שאני אשמח לשוחח איתה אך בהשתתפות אדם נוסף ממשפחתה אבא, אח וכד'.
האישה הגיעה לפגישה ותוך כדי שיחה התברר, שהאישה במשך 3 שנים עוברת ממדריכה למדריכה וממדריך ולמדריך ושואלת מה צריך לעשות ולא מקבלת מענה, לבעלה יש לו בעיקר סימנים שלילים, אך יש גם מהסימנים החיוביים, הבחור מגוייס בכל כוחו על מנת להשתדל ולהיות באיזה שהוא קו, אך זה לא סותר את זה שהוא יכול במשך לילה שלם לחפש ג'וק שלא קיים ומשתף אותה בחוויה שהוא חווה.
בסופו של דבר אמרתי לאישה שרצתה להמשיך ולחיות איתו שזה בסדר אך שתברר קצת יותר עם מי היא חיה ואם מה היא צריכה להתמודד, התברר שהבחור כבר בגיל 15 היה מאושפז בגהה. הבחור היה מאוד פתוח וסיפר הכל היא ביקשה ממנו כי יוותר על הסודיות בכדי שתוכל לדבר עם הרופאה שטיפלה בו, הוא הסכים והרופאה הסבירה לה שמדובר בבן אדם לא מאוזן.
למפרע התברר שבין האירוסין לחתונה סיפרה אמו של הבחור שנסע לקבל חיזוק בצפת ולא לקח איתו פלאפון וממש מנותק ואי אפשר להשיג אותו, הבחור פשוט היה מאושפז באותה תקופה.
כשהם הגיעו למסקנה שהם הולכים להיפרד פחדה האישה מהמצפון אמרתי לה שלא תהיה בטוחה שאם היה נשארת איתו היא עושה לו כל כך טוב וכן עם היא עוזבת היא עושה לו עוול, לפעמים העוול שנגרם לו זה להיפך כשלא נפרדים. כמובן שאיני מחליט ואיני פוסק ישנם רבנים שהם פוסקים בעניינים אלו, אך רציתי להרגיע את המצפון שלה.
תוך כדי השיחה התברר שהזוג היו טרם טיפולי פוריות, משום שהם היו כ-3 שנים מהחתונה ולא נולדו להם ילדים. והנה הפלא ופלא, אחרי 4 חודשים מהגירושין התארסה והתחתנה והביאה ילד לאחר 11 חודשים ללא טיפולי פוריות, הסיבה שכמעט הלכו לטיפולי פוריות משום שהרופאה לא ידעה שהבעל מטופל בטיפול תרופתי שהוא זה מנע את הפריון.
מניה-דפרסיה
תופעה נוספת המוכרת בשם "מניה-דפרסיה" הפרעה דו קוטבית היוצרת תנודות קיצוניות במצבי הרוח של החולה, החולה חש לסירוגין "דפרסיה" סימפטומים של דיכאון או עצבות קיצונית, ולפעמים "מניה" מצב רוח טוב ומרומם באופן חסר שיקול דעת. על מנת לאבחן את התופעה יש לאתר קודם אפיזודה מנית ,היפו-מנית או מעורבת. סוג ההפרעות יקבע לפי אבחון של אפיזודה דיכאונית.
במדינות שונות בעולם עד שיקבעו הפרעה מסוג זה ויתנו חותמת שזו אכן המחלה ייקח כמה שנים, מאחר ובכדי לקחת תופעה מסוימת עמה האדם מתמודד ולאבחן את זה כהפרעה זו צריך להיות איש מקצוע מומחה, ההתנהגויות יכולות להשתייך לכמה סוגי מחלות, התרופות גם הם שייכות למשפחות שונות כגון התרופות האנטי פסיכוטיות שמשתמשים בהם גם במניה-דפרסיה במצב מסוים וגם בסכיזופרניה וכנ"ל גם המייצבים למיניהם.
נתאר להלן את האפיזודות השונות: אפיזודה מנית, מאופיינת בתקופה בת שבוע לפחות של מצב הרוח מרומם וחסר מנוחה, בנוסף מופיעים לפחות שלוש מבין התופעות הבאות: העלאה דרמטית בהערכה עצמית, תחושה גרנדיוזית, ירידה בצורך בשינה, אנשים אלו מסוגלים לא לישון כמה ימים, דברנות יתר, תחושה של מחשבות רצות מאוד מהר בתוך הראש, ישנה עליה משמעותית בפעילות חברתית, מינית ותעסוקתית, מעורבות רבות בפעילות מנות אך מסכנות כמו לדוגמא עיסוק בתחום בספורט אקסטרים, טרפים מיניים או יציאה למסעי קניות חסרי מעצורים.
זוכרני סיפור על אישה שחזרה מסבב קניות, היא יצאה בשעה 4 אחה"צ מהבית לקניות ברח' רבי עקיבא, בשעה 7 הבעל פתאום קיבל טלפון מאחד מבעלי החנויות באזור, ושאל האם השיקים שמחולקים שם הם שלו, מיד רץ לבדוק ומצא שם שיקים על סך 35,000 ₪ שהאישה השאירה במשך 3 שעות של קניות בכל החנויות.
לאחרונה היה סיפור ברשת הספרים של סטימצקי, אישה שהגיע לחנות לקניות ואח"כ הגיע אליה הביתה משאית מלאה בספרים. המניה למרות שהיא תופעה מהנה היא פוגעת בתפקוד היום יומי הרגיל של האדם או ביחסים הבין אישיים. זמן המניה מתאפיין בלקיחת סיכונים, לעיתים יש במניה מניעים פסיכוטיים, אובדן בוחן מציאות ועיוות חשיבה, אנשים אלו מסוגלים לעשות דברים הזויים מאוד ואף מסוכנים.
בזמן ה"דפרסיה" האדם מהווה סכנה ממשית לעצמו או לסביבה, מפני שאז זה מאופיינים בתסמינים של דיכאון (דיכאון קצת שונה מדיכאון רגיל בהמשך יוסבר, מגיעים מחשבות אובדניות וכד'), יש לחלק בין הדיכאון המיז'ורי בין הדפרסיה, בעניין הטיפול. מאופיין בתקופה בת כשבועיים לפחות של מצב רוח ירוד או ירידה בדבר או עניין המלווים בחמישה מהסימפטומים הבאים, ירידה או עליה במשקל, ירידה או עליה משמעותית בשעות השינה, ירידה או עליה בפעילות פסיכומוטורית, תחושת עייפות או העדר אנרגיה, תחושות חוסר ערך או תחושות אשמה קושי בחשיבה ובריכוז חוסר מחשבות החלטיות ומחשבות חוזרות על מוות או אובדנות.
אפיזודה מעורבת, כאשר החולה עובר את שני התופעות גם את האפיזודה המנית וגם את האפיזודה הדיכאונית בכל יום במשך שבוע לפחות, יש לכך השפעה גדולה על כושר התפקוד היום יומי.
טיפול במניה דפרסיה
הטיפול הניתן לחולי מניה-דפרסיה הינו טיפול מסובך, משום שלאזן את החלק של הדפרסיה משתמשים בתרופות נוגדות דיכאון אך אם חוצים קו מסוים אפשר להקפיץ את החולה למצב מני ואז בכדי להוריד את האדם ממצב מני למצב נורמלי צריך לתת שוב טיפול ועד שהטיפול עוזר אנו נמצאים במצב בעייתי, לכן הטיפול במצב הדפרסיה יהיה במשנה זהירות בכדי לא להפר את האיזון.
אברך שחי חיים רגילים ניהל משק בית ככל אב והחיים בבית היו נורמטיביים לחלוטין, עד שאשתו גילתה שהוא מסובך בחוב של כ-400,000 ₪, כפי שהוסבר הלוקים בהפרעה זו יכולים להראות כאנשים בריאים ונורמטיביים לכל דבר ועניין, התופעה אינה פוגעת בפן הקונטיבי של אנשים אלו, אנו מוצאים את זה אצל אנשים חשובים, רבנים, ראשי ישיבות ועוד, ההפרעה אינה פוגעת ביכולת השיפוטית של החולה כשהוא מאוזן, אם לוקחים כדורים בצורה נכונה אין כל בעיה.
יש נטיה בקרב הלוקים בהפרעה להפסיק ליטול את הכדורים, כפי שהוסבר ההפרעה אינה פוגעת בפן הקונטיבי של הלוקים בהפרעה. בתקופה הראשונה יש להם תקופה מצוינת, אין תופעות לוואי אין תחושות כאלה ואחרות, אך אז מגיע הנפילה ונפילה זו היא קשה ביותר.
אדם חשוב מאוד שהתגרש בשל מחלת המניה-דפרסיה, הוא היה מאוזן לחלוטין ובהתייעצות עם הרופא החל לרדת בטיפול התרופתי בעיקר בשל הלחץ ששם הלה על הרופא, מדוע הוא צריך להיות שונה משאר חבריו. אשתו הייתה אז בהריון בחודש שמיני. ואז הגיעה הנפילה. לא מצאו אותו במשך שלושה ימים, לאחר שלושה ימים נקראתי לבית החולים איכילוב מצאתי אדם מגולח לחלוטין, מדובר באדם חשוב מאוד שהיה מזוקן ואיש מכובד, סיפרו לי שמצאו אותו על שפת הים ערום לגמרי וסובל ממכת חום קשה. הוא הגיע לבית חולים משום שהסתובב לא צנוע כך על חוף הים וכן בגלל האדמימות יתר שראו עליו.
הפסיכיאטרית במחלקה התקשתה להבין מה הבעיה, הוא הסביר לה בצורה מאוד ברורה והגיונית שהיה פעם אדם חרדי וכרגע החליט לחזור בשאלה, ההסברים היו מפליגים והגיוניים. הפסיכיאטרית שאלה אותי, סך הכל הבן אדם מדבר לעניין נכון שקרה מקרה שמצאו אותו על חוף הים שלושה ימים ללא בגדים אך מכאן ועד אשפוז כפוי המקום היה נראה לה רחוק, לאחר שהסברתי לה את אורחות חייו ואת התהליך שעבר עליו כבמובן שהבינה, והאדם הובל אחר כבוד לאשפוז במחלקה הנכונה, לאחר שטופל שוב והתאזן, לצערי אשתו כבר לא חזרה אליו.
זהו הקושי איתו מתמודדים בני זוג לחולי מניה-דפרסיה, החולים מרגישים עצמם שווים לחבריהם הבריאים ונוטים להפסיק לקחת טיפול תרופתי ומגיעים למצבים קשים מאוד.
כהשלמה לסוגיית הטיפולים במניה-דפרסיה נזכיר שיש טיפול שנקרא "ניזי חשמל" טיפול זה מרתיע אנשים בגלל השם שלו, טיפול זה הוא טיפול מאוד בטוח, יכול לתת פטרונות מצוינים בדברים מסוימים בתחום מחלות הנפש והתוצאות פשוט מופלאות.
דיכאון מיז'ורי
דיכאון מיז'ורי: במהלך הדיכאון החולה במצב רוח ירוד מאוד המשפיע על כל היבטיי החיים, אין יכולת לחוש הנאה מפעילות שהיתה מקור הנאה בעבר, אדם מדוכא עלול להרהר ולעסוק במחשבות כפייתיות של חוסר ערך, האשמה וחרטה ללא סיבה הגיונית, חוסר אונים הרגשות ייאוש, שנאה עצמית, במקרים חמורים עלולים להופיע סימפטומים פסיכוטיים הכוללים מחשבות שווא, יותר נדיר הוא הנושא של ההזיות במקרים אלו. תסמינים נוספים: זיכרון וריכוז נמוכים, רתיעה ממצבים ופעילות חברתיים, חשק לחיי אישות ירוד, מחשבות על מוות ואובדנות נדודי שינה הדפוס האופייני לבעלי דיכאון כזה הוא התעוררות מוקדמת מהרגיל או קושי להירדם שוב ומצב של נדודי שינה. מנגד קיימי מצבים של שינה רבה, נוגדי דיכאון עלולים להביא לפעמים למצב של נדודי שינה מפני שתפקידם והפעילות שלהם היא להמריץ.
אנשים עם דיכאון מדווחים על מרחב גדול של תסמינים פיזיים, עייפות, כאבי ראש, בעיות עיכול, משפחה חברים יכולים לשים לב לשינויים בהתנהגות חוסר רוגע, התנהגות נסערת או לחילופין חוסר מרץ, ותגובות חולשה. במקרים בהם הדיכאון מופיע בגיל מבוגר יש לעיתים תסמינים קוגניטיביים כגון השכחה בעוצמות יותר גדולות ואיטיות מוגברת, חשוב לציין כי הנטייה בקרב אנשים אלו לאובדנות מאוד משמעותית.
פרופ' וייזר ערך מחקר שבו חילקו את הציבור לחרדים מסורתיים חילונים (בכמה דתות לאו דווקא יהודים) ומתברר כי מחשבות אובדניות יש לכולם באותה רמה. אך הניסיונות לאובדנות הרף פוחת ומקרי אובדנות בפועל הם עוד פחות, אדם חרדי יר"ש כשהוא מודע לאיסור הנורא שיש באובדנות, וודאי ישתדל להימנע מהמחשבות אלו אך קיומם שווה בכל המגזרים. צריך לזכור שהכאב הנפשי שיש לאדם שחווה דיכאון מסוג זה, הוא כ"כ עוצמתי, חד, ברמות שקשה לעמוד בהם, אנשים מתארים מצב בו הם מרגישים שנשרפים מבפנים, אך המתבונן מן הצד שרוצה לעזור רואה אדם נורמטיבי ואינו יודע שמבפנים מתחוללת סערה קשה מאוד.
מוצאי יו"כ לפני כמה שנים צלצל אלי אדם שנמצא בתחנה המרכזית בירושלים, ומספר לי שחזר כעת ממירון שם שהה ביום כיפור, במהלך אותו יום כיפור עישן 3 חפיסות סיגריות ואכל כיכר לחם, כך מספר לי אותו אדם, אני מעיד שמדובר באדם יר"ש באמת, אך הכאב שפילח אותו לא אפשר לו לעמוד בצום, הוא בחר להערים ולברוח למירון שם בילה את יום הכיפורים הזה, אדם זה לא עשה את זה כי הוא רוצה להתריס כלפי שמים ח"ו או לפגוע ברגשות של אדם זה או אחר, הוא עשה את זה ממקום של כאב עמוק שכלל לא ניתן להבין.
אחד הדברים שמציקים מאוד לאותם אנשים הסובלים מדיכאון זה, שמנסים להראות להם את החיים היפים, מנסים להסביר להם כמה טוב יש בעולם, אנשים לא מבינים החולה סובל ממרה שחורה העניים שלו לא יכולות לראות ורוד. בלי טיפול תרופתי מתאים אי אפשר להתמודד עם זה, מצב כזה ללא טיפול הוא מסוכן מאוד ומסכן חיים, לחיות לצד אדם שכזה וודאי שלא קל. איני נכנס לנושא של גירושין אך חשוב להבין את החוויה בצל אדם שכזה.
כפייתיות – O.C.D
הפרעה נוספת, ויש שאף קוראים לזה מחלה, יכול להיות שזה משתנה לפי עוצמת ההפרעה הנתונה לשינויים. התופעה הטורדנית, כפייתיות או O.C.D, אחת מתופעות החרדה המתבטאות בהתנהגות חיצונית בולטת, לכן ההפרעה קלה יחסית לאבחון.
כאשר אדם בא לחדר מיון במצב פסיכוטי לא יבררו באיזה מחלה חולה ומה עבר עליו ובאיזה הפרעות בדיוק הוא לוקה או איזה אישיות יש לו, אלא ייגשו ישר לעניין, יתנו לו תרופות לפי הסימפטומים שהרופא רואה, כמובן שיעשו את בדיקות דם על מנת לדעת את הנושא של בלוטת התריס, סוכרת וכד', ישנם מצבים בהם שולחים אף ל-C.T., לדעת שאין לחולה איזה גידול בראש, אבל בסופו של דבר ההתייחסות היא לסימפטום לא בהכרח לשם של מחלה, לפעמים הכפייתיות מתחילה שם אבל היא הולכת לכיוון מאוד מאוד לא טוב וזה יכול להיות סכיזופרניה, כלומר כשאנו רואים אדם הרוחץ את ידין עשרות פעמים אז כמובן שמבחינתנו משהו לא תקין, אך צריך לזכור שמי שאמור לטפל להחליט במה החולה לוקה ולעשות את העבודה אלו הם אנשי המקצוע.
ההפרעה/המחלה מתחלקת לשני חלקים, החלק הטורדני האובססיבי, הוא חלק שקשור לקוגניציה, מחשבה טורדנית זו מחשבה חוזרת ומציקה האדם מרגיש שנכפית עליו והוא אינו יכול להשתחרר ממנה, הדבר בא לידי ביטוי כמו שיר שאדם שמע ולא יכול להתנתק ממנו שר אותו כל הזמן, המחשבה הטורדנית היא מחשבה מעוררת חרדה אדם אובססיבי לא מפסיק לחשוב אותה גם אם הוא רוצה בכך, לדוגמא מחשבות אובססיביות הקשורות לניקיון וסטריליזציה האדם מחפש את כל הזמן את החיידקים, חושש היכן הוא יכול להידבק מחיידק, מה חיידק יכול לעשות לו וכד'.
ישבתי עם בעל שאישתו סובלת מכפייתיות מדובר בעובדת הוראה, האישה מתמודדת עם O.C.D. קשה, הכפייתיות באה לידי ביטוי בעיקר בנושא חמץ, כל השנה הסלון בבית סגור בצורה הרמטית, האישה יר"ש מגיעה מבית חשוב מאוד, אך ההחלטה שאבק הוא חמץ גמור זה דבר שאינה יכולה להתנתק ממנו.
בערב פסח האחרון פגשתי אותה, היא סיפרה שניקתה את הבית בעירום מלא, יש להם ילדים כשהגדול בן 9, אך מה שהבן יראה זה הרבה פחות משמעותי, צריך להבין שבחוויה שהיא חווה האבק הוא חמץ כאשר ח"ו ידבק בבגד חתיכת אבק ותעבור עם זה לחדר אחר ואולי ויישאר באיזה פינה בארון תעבור על איסור חמץ. וכל זה על אף שאף פעם המשפחה אינה בבית בפסח מהסיבה אולי נשאר אבק (חמץ) בבית, אולי נשמע קצת הזוי אך האישה חווה את החוויה בצורה אמתית ומושלמת.
הסברתי לבעל שכאשר הוא לוקח כפית ריקה ושם בפה, הרי יש בכפית חיידקים רק שאתה לא חושב עליהם ולכן גם לא רואה ומרגיש אותם. מה שאין כן האישה, היא חושבת עליהם ואצלה כל חיידק הוא בגודל של מקק וכשהיא באה לשים את הכפית בפה זה כמו שאומר לך לקחת כפית עם מקק ולשים בפה, היא רואה ומרגישה את זה החוויה שלה היא עוצמתית וחזקה בצורה שאי אפשר להבין אותה.
החלק הכפייתי הוא החלק ההתנהגותי הוא נובע מהמחשבות הטורדניות מכיוון שהמחשבות הטורדניות גורמות לחרדה, צריך להבין, המנגנון עובד, זו גם הסיבה שהתרופות שניתנות הם נוגדי דיכאון וחרדה, בדרך כלל זה על אותו רצף, האדם עסוק במציאות התנהגותיות אשר יפחיתו את רמת החרדה, בדרך כלל ההתנהגות הכפייתית מצליחה להוריד את החרדה לעיתים רק עד רמה מסוימת ורק לזמן קצר ומיד חוזרות המחשבות האובססיביות ושוב יש צורך בהתנהגות מפחיתת חרדה.
אישה מתארת שבימים שאיננה טהורה אינה נכנסת הביתה כשבעלה נמצא, ההסבר שמסבירה מבחינתה כל כך אמיתי, היא מסבירה שהרי בבית יש משב רוח ובסופו של דבר משב הרוח מגיע גם אליו והמשב רוח הוא טמא, לכן היא לא יכולה להיכנס הביתה כשבעלה נמצא בבית. תמיד חייבת לתאם מתי היא תיכנס הביתה והוא ייצא, ומתי הוא יישאר בבית והיא תהיה בחוץ, ואם נכנסה כשלא תיאמה איתו שיצא, המצב לא פשוט כלל.
אסביר קצת על ההקשר של החרדה, הטקס שהאדם עושה עם הכפייתיות המטרה שלו היא להפחית את החרדה. ההבדל בין הפחד לחרדה, הפחד היא דבר מוגדר, אנו יודעים מהו ומיהו וממה להיזהר, חרדה אין לדבר התחלה וסוף האדם מרגיש תחושת חרדה בלתי פוסקת, אין לו מקום לגעת בנקודת ההתחלה ואין לו מקום לגעת בנקודת הסוף. זה הקושי בהתמודדות האדם כבול בתוך סט של התנהגויות שעליהם אמור לחזור שוב ושוב, בכדי לא לחוש את רמת החרדה הגבוהה, התנהגויות עשויות להיות קשורות ישירות למחשבה דוגמה לכך ניתן לראות בנטילת ידיים שוב ושוב, או טקסיות של נעילת הדלת חמש פעמים.
הכפייתיות הקשה מכולם היא הכפייתיות המחשבתית, אדם הסובל מהתנהגות של נטילות ידיים מרובות אפשר לעשות לו טיפול ולסגור את ברז, אך אז אולי יפסיק ליטול ידיים אך את המחשבה הטורדנית לא נצליח להחליף והטיפול צריך להיות בה ולא בפועל היוצא ממנה.
הטיפול ב O.C.D כמובן הטיפול ההתנהגותי קוגניטיבי הוא הטיפול המומלץ כאשר אפשר לומר שבמצבים מסוימים הטיפול הזה לא יעזור כלל ועיקר ללא טיפול התרופתי, הטיפול התרופתי הוא הכרחי מאוד.
משפט לסיום, ישנם אנשים שאומרים בבתי הדין סך הכל אדם זה סובל מ O.C.D זה לא מחלה כה קשה, ברור כי עם אדם חולה סכיזופרניה במצב מאוזן הרבה יותר קל לחיות מאשר עם אדם בעל הפרעה של O.C.D, ההפרעה היא סבל בלתי פוסק ברמות שלחיות איתו בשלבים ובזמנים מסוימים זה קשה מאוד.